Радев: Нама да кажем "да", докато в РСМ продължава Възродителния процес над сънародниците ни там

Румен Радев

Румен Радев

"РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са подтискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите", заяви президентът Румен Радев в Словения, цитиран от БГНЕС.

"Подтискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и на ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза, и призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес", посочи Радев.

"Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения", подчерта Радев.

"Очакваме двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември. Интересува ни защитата на правата на македонските българи. Учебниците не трябва да водят до насаждане на омраза още в най-ранна възраст. В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес, каза още президентът. Мен ме интересуват задължителните неща, които трябва да бъдат свършени до началото на преговорите, за да кажем "да", категоричен е той.