Рашков пусна фейк, шефовете на ДАНС и ГДБОП не са викани на разпит, а на среща с главния прокурор

Пълен фейк се оказа твърдението на служебния министър на МВР, че прокуратурата вика на разпит новите шефове на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Това обяви в интервю за сайта bird.bg служебният вицепремиер Бойко Рашков.

По думите му днес или утре те ще трябва да се явят в държавното обвинения. Той обаче не знае защо двамата са извикани от прокуратурата, но предположи, че това е опит да се разстрои работата в министерството по проверката за нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства (СРС) с цел подслушване на политици.

Истината обаче се оказа съвсем различна. На сайта на прокуратурата преди минути бе публикувано официално съобщение, от което става ясно, че шефовете на ДАНС и ГДБОП не са викани на никакъв разпит, а става дума за среща между институциите. Ето и цялото съобщение от сайта на прокуратурата:

„Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност.
Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите“.