Румен Петков предупреждава главния прокурор чрез ТАСС да не става смешен с нелепи обвинения срещу руски дипломати

Политикът от АБВ брани шпионите, уличени, че работят срещу България

Румен Петков

Румен Петков

Председателят на партия АБВ и бивш министър на вътрешните работи на  България Румен Петков е изненадан от обвиненията срещу руски дипломати, на които българската прокуратура повдигна обвинения за шпионаж. Пред кореспондента на ТАСС в петък Петков определи действията на държавното обвинение като "нелепи и парадоксални".

"Обвиненията, отправени срещу руските дипломати, са нелепи и парадоксални. Да се интересуваш от законодателството относно процедурата за избори в държавата е абсолютно нормална практика за дипломат. Въпросите за провеждането на избори в страната са съвсем естествени, ако някой се страхува да отговори на тях означава, че той се страхува от това" че друга държава ще научи за безобразията, които се случват на изборите в България, но това е друг въпрос ", смята Петков.
Политикът подчертава, че обвинението в шпионаж в областта на енергетиката не изглежда логично. "Абсолютно нормално е, когато руски дипломат се интересува от енергийните проекти на България и техните перспективи, след като основното сътрудничество между нашите страни се осъществява в тази област. При един такъв подход може да се изисква закриването на българо-американската комисия за стратегическо партньорство, защото колегите от САЩ се интересуват единствено от българската енергетика – отбелязва още той.

Петков призовава новия главен прокурор на България Иван Гешев да бъде по-внимателен в работата си, "за да не стане смешен".

„Струва ми се, че всичко, което се случва, е пряко свързано с вота на недоверие към кабинета, който парламентът разглежда (във връзка с провала на правителството в областта на опазването на околната среда и проблемите с водоснабдяването – бел. на ТАСС). Вероятно някой иска да насочи вниманието от вота недоверие към шпионския скандала, за да  започнем да коментираме поведението на „руските шпиони“ в България. Българските политици забравят за принципа на реципрочен отговор – че ако бъдат експулсирани руските дипломати от България, то техни български колеги, които са много почтени хора, ще бъдат принудени да напуснат Москва, че ще бъде провалена тяхната професионална кариера", заключва  българският политик.
В петък българската прокуратура обяви на своя уебсайт, че е започнало досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Прокуратурата твърди, че обект на незаконната им дейност са били изборите и енергийния сектор. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения наказателното производство срещу двамата руски граждани трябва да бъде спряно, докато прокуратурата твърди, че има основания да бъдат привлечени в съда като подсъдими. По думите на българския външен министър Екатерина Захариева властите на страната възнамеряват да обявят тези руски дипломати за персони нон грата.

Изявленията на Петков съвсем не са случайни - АБВ се очерта категорично като проруска партия, която официално има сключен договор за сътрудничество с "Единна Русия" на Путин.

Превод: Faktor.bg