Руското посолство притиска България към дългосрочни и заробващи договори за газ, прави реклама на Радев и Янев

Руското посолство в София публикува на фейсбук страницата си коментар за газовата криза в Европа и България, която не била по тяхна вина. 

Екипът на Елеонора Митрофанова твърди, че по-молба на българското ръководство(разбирай Янев-Радев, б.р.) „Газпром“ е увеличил доставките на газ за България, които били и на по-изгодни цени. В крайна сметка обаче целта е да се внуши, че дългосрочните договори са по-изгодни, а не заробващи. Руските другари дори ни придумват, че още по-изгодно ще ни бъде, ако обвържем и цената на газа с тази на нефта.
В край сметка коментарът им има по-скоро  предизборна насоченост, свързана с имиджа на служебното правителство и кампанията на Румен Радев за президент.

Ето текста на посолството:

"Посред енергийната криза, обхванала ЕС в навечерието на зимата, Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа. По молбата на българското ръководство «Газпром» увеличи обема на всекидневните доставки на газ, които превишават договорените в рамките на действащото споразумение, и които са с по-изгодните за България цени. В резултат на това вместо очакваното покачване на цената до 119,87 лева за мегаватчас, през ноември цената на газа за България се намали до 93,19 лева, което е приблизително два пъти по-евтино от средните цени в Европа.
«Газпром» често е бил укоряван, че дългоcрочните договори са излишно обвързани с петрол. Акцентираха това, че газовият пазар е достатъчно развит за да поддържа ефикасно механизма на газовата индексация. Днес трябва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, обвързан с цената на нефт от спотовия? Колко е по-изгоден дългосрочен контракт от спотова сделка?
Разбира се, в системата на дългосрочни контракти, обвързани с нефт, цената на газ може да е много волатилна. Не трябва да се забравя, обаче, за такъв фактор като предсказуемост на цената, която позволява да се предвидят рисковете и да се осигурят навреме. Да купуваш газ евтино сега е чудесно, обаче още по-добре е да знаеш предварително, колко той ще струва след един месец, тримесечие или година."