Русофилският натиск иска да блокира придобиване на още осем самолета F-16

Целта на Кремъл е в България здравната криза да се трансформира в криза на сигурността

Михаил Найденов

Михаил Найденов

Михаил Найденов, експерт по Национална сигурност,  член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България

Не НАТО ни връща в миналото, а именно Кремъл прави това със своята реваншистка политика за възстановяване на сферите на влияние на бившия СССР. Днес нагледен пример за връщане в миналото на реалполитик и на властта на закона на силата над правото дава Руската федерация, която незаконно анексира Крим, дестабилизира Украйна, милитаризира региона и води хибридна война против НАТО и ЕС. За да развием имунитет против вируса на руската хибридна война, трябва да го опознаем!

Другарката Светлана Шаренкова представя начален синтез на проруските опорни точки против изграждането на силна българска отбрана в НАТО, адаптирани за условията на кризата с COVID-19. Мантрата на хибридна атака си остава неизменна, макар и вече поизтъркана - обрисуване на България като

"фронтова държава"

Основната идея тук е да се постави под въпрос превъоръжаването и модернизацията на българските въоръжени сили с ефективни способности за действие и най-вече да се правят внушения против изграждането на присъствие на НАТО в Черно море, в отговор на руската агресивна политика и вече сериозно нарушения стратегически военен баланс на силите в полза на Москва. Не НАТО и България, а Москва милитаризира Крим и Черно море. Целта на Кремъл по отношение на България е здравната криза да се трансформира в криза на сигурността, като се ограничат силно инвестициите в отбранителни способности, под претекст, че парите трябва да се пренасочат към други важни за обществото сфери. Това го опитват навсякъде. С надеждата все някъде да проработи. А България разглеждат като мека цел, с надеждата този номер да мине. Непосредствената задача в нашия случай обаче е да бъдат парализирани всякакви стъпки, водещи към изграждане и развитие на адаптираното предно присъствие на Алианса в Черно море! Вкарването на правителството в обяснителен режим може да се счита за тактически 

резултатен ход на руската хибридна атака,

 т.е. вече през открехнатата врата е прокаран нахално стъпил отвъд прага й крак. Може да се очаква оттук нататък ескалация на дезинформационния натиск. Ударът е насочен към изграждането на тези способности на българските въоръжени сили, благодарение на които ще имаме по-силна и по-интегрирана отбрана в рамките на НАТО.

Именно тези способности, който са най-ефективни, интегрирани заедно с тези на нашите съюзници. Между тях са, разбира се, самолетите F-16, блок 70, като целта на русофилския натиск е изцяло блокиране на процедурата за придобиване на още осем самолета, така че България да няма цяла ескадрила. Вместо това - максимално дълго продължаване на живота на старите оперативно несъвместими МиГ-29 и оттам на зависимостта от руския военнопромишлен комплекс. В тази връзка, друга важна цел на руската атака е предотвратяване придобиването на нови 3D радари, което е задължително предвид въвеждането на новия тип боен самолет. И не само.