Скандално: Черната кутия на падналия МиГ-29 ще бъде отворена в Русия, министърът се отказа да търси помощ от Украйна

Заповедта най-вероятно е дошла от Дондуков 2, смятат източници от военното министерство

Министър Панайотов падналия МИГ29, майор Валентин Терзиев, черната кутия, Русия, лаборатория на РСК МИГ, Украйна, ген. Русев, Румен Радев

Министър Панайотов падналия МИГ29, майор Валентин Терзиев, черната кутия, Русия, лаборатория на РСК МИГ, Украйна, ген. Русев, Румен Радев

В Русия ще снемат данните от черната кутия на падналия МиГ-29. Това обяви служебният министър  на отбраната Георги Панайотов. Самолетът  се разби по време на учение на 9 юни във водите на Черно море. Изтребителят бе управляван от майор Валентин Терзиев, който загина, съобщи armymedia.bg.

Според министъра отварянето на черната кутия ще стане в лаборатория на РСК МиГ, която се намира на руска територия. Това е било изискването на руската страна. Черната кутия ще бъде придружена от трима представители от българска страна - от Военна прокуратура, от Военна полиция и от ВВС. Екипът ще замине когато се уредят формалностите, добави Панайотов.

Той не коментира първоначалните си намерения, че ще търсят помощ от Украйна, защото черната кутия била произведена там. Изявлението министърът направи в края на миналата седмица, а само няколко часа по-късно командирът на авиобазата в Граф Игнатиево - ген. Русев, неочаквано опроверга министъра, обявявайки, че ще търсят помощ от Русия. Русев е изключително близък до президента Румен Радев и най-вероятно командата за руска експертиза е дошла от Дондуков 2.

Решението на МО да се търси руска помощ е изключително притеснително, защото Русия  е обявила България и НАТО като свой основен враг във военната си доктрина, а Украйна е наш лоялен партньор. Освен това руската компания е в конфликтни отношения с МО, защото й е предплатен ремонт на стари съветски мигове за милиони, но все още договорите не се изпълнени.