След тридневни мъки депутатите избраха Вежди Рашидов за председател на НС

Вежди Рашидов, снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов, снимка: БГНЕС

След тридневни мъки 139 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и Български възход избраха Вежди Рашидов за председател на парламента. 73 гласуваха против, а 27 депутати се въздържаха.

Процедурите започнаха с балотажи между Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП. Двете кандидатури бяха оттеглени. Състоя се битка между Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП, но и те не можаха да съберат нужните 121 гласа. Вчера Рашидов беше номиниран от Десислава Атанасова и беше подкрепен от Корнелия Нинова. Когато се очертаваше, че вече парламентът ще има председател, Вежди Рашидов се отказа. Днес той обясни, че вече е приел кандидатурата, защото имал подкрепата на "болшинството". Изненадващо за всички, той беше номиниран от Корнелия Нинова, на която вчера се извини, че в споровете помежду си я е обидил. Рашидов разказа, че вчера от Маями му се обадил Христо Стоичков и, плачейки, го помолил да се върне и да приема за председател на НС. Рашидов отново призова колегите си за разум и да спрат да се карат. 

Преди процедурата народните представители си спретнаха своеобразен спаринг. От ПП поискаха 15 мин. почивка. Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и заяви, че няма нужда от процедурни хватки, тъй като с колегите си само преди няколко минути са били в почивка. На тръгване към мястото си се обърна към Рашидов "не им давай". Въпреки че беше с гръб към микрофоните, съветът му се чу. Десислава Атанасова също призова председателя да не пуска 15-минутна пауза на народните представители. В крайна сметка Рашидов се съобрази и се премина към гласуване. Асен Василев от ПП използва повода, за да констатира, че явно вече такова ще бъде отношението към опозицията, за каквато се обявиха от ПП.