София се готви за COVID вълна - РЗИ спешно пита болниците колко легла за заразени имат

Носенето на маски в градския транспорт да стане отново задължително, обмислят управляващите

Заради резкия скок на заразените от COVID-19 РЗИ в София спешно е поискала информация от болниците с колко COVID легла разполагат и колко са готови да разкрият за заболели в средно тежко състояние, научи “24 часа”. Информацията трябвало да бъде предадена до вторник в 14 часа.

Според лекари спешността е заради факта, че в последните дни в големите болници в София идват все повече пациенти с ковидинфекция. Приемат или забавили се с лечението, или самолекували се с антибиотици, дори с кортикостероиди, или хора със съпътстващи заболявания.


Директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев не потвърди дали са получили броя на леглата.

“Това е вътрешна информация”, коментира Пенчев пред “24 часа”.

“Преди дни РЗИ поиска да отговорим каква е готовността да приемаме болни с COVID, които се нуждаят от лечение, но не са за интензивен сектор, ако вирусът продължи да настъпва по-агресивно. Всички са отговорили колко легла имат и са готови да посрещнат следваща вълна, каза проф. Цветомир Димитров, директор на Първа МБАЛ в София “Св. Иван Кръстител”, пред “24 часа”. Напливът в общинските болници в столицата не бил голям и в момента се запълват постепенно само инфекциозните отделения и няма нужда от допълнителни легла.

Според други обаче болните се насочват към големите държавни и частни болници, а в общинските - Втора градска, Четвърта градска, и държавната Инфекциоюна пациенти с вируса почти нямало.

“Отговорихме на РЗИ каква е готовността да посрещнем нова вълна. Засега няма притеснения”, казаха и от една от големите частни болници в София.

Засега само РЗИ в столицата събира данни за възможностите на лечебните заведения при агресия на вируса. Вероятно защото от няколко дни тя свети в жълто на COVID картата, а средната заболяемост е над 100 на 100 хиляди.

РЗИ В. Търново, не иска информация за леглата. И в момента тези, които имат нужда от специализирано лечение, се приемат в областната болница във Велико Търново и общинската в Горна Оряховица. Напливът не е толкова голям, обясни директорът Евгения Недева. От УМБАЛ в Бургас заявиха, че цялото инфекциозно отделение приема COVID болни, но могат да трансформират и други отделения, ако се наложи, но никой не събира данни.