Според Външно в България има 40 руски дипломати – как тогава са изгонени 70

Кирил Петков

Кирил Петков

Днес премиерът Кирил Петков обяви, че България гони 70 руски дипломати, за които има информация, че са работили за руските спецслужби. Те са предупредени, че трябва да напуснат незабавно страната. 

В дипломатическите среди и в специалните служби обаче на тази внушаваща цифра – 70 дипломати, се гледа доста подозрително. Не е ясно дали става дума за грешка, дали премиерът е подведен или просто е преувеличил. 

Само преди месец, на 26 май т.г. външният министър Теодора Генчовска в официално свое писмо до председателя на парламента Никола Минчев твърди, в посолството на Руската федерация у нас към момента работят 32 души, а в генералните консулства в Русе и Варна още 8 човека, тоест общо 40. Генчовска пояснява, че в нашето представителство в Москва работят 7, а в консулството в Санкт Петербург и Екатеринингбург – 4 човека. Отговорът на външния министър е по повод депутатско питане на Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Ако информацията на премиера в оставка Кирил Петков е вярна, то излиза, че или през последния месец у нас са пристигнали новоназначени 30 руски чекисти, прикриващи се като дипломати, или Генчовска е дала невярна информация до шефа на парламента. 

Преди няколко месеца премиерът Петков обяви гръмко, че социологическо проучване показвало, че 84% от българите не искат да предоставим военна помощ на Украйна и да не се намесваме във войната. После обаче се оказа, че цифрата е измислена, а такова проучване реално няма. Още по-малко пък такива са настроенията в българското общество. Възможно ли е Петков отново да е надул цифрата с изгонените руски дипломати, за да демонстрира антируските си настроения или наистина е тъпа грешка?

genchovska_pismo.jpg