Срещу фаворита на Радев за посланик в Киев имало оперативна информация

В Киев са били недоволни, че им пращаме човек с явни проруски пристрастия

Кандидатът за посланик в Украйна на Румен Радев е бил дипломатът от кариерата Петър Танев.

„Моята номинация е минала всички съгласувателни процедури. Г-жа Мария Габриел ми се обади, че е минала през МС – на 18-19 октомври 2023 г. Бях поканен на среща и разговор. Представих визията си за това, как да бъде провеждана политиката на България и като държава, и като член на ЕС и НАТО в условията на руската агресия в страната. Разговорът беше много продуктивен. След това нещата останаха на вариант съгласувателна процедура – подписване на заповед от г-н Денков и изпращане към Украйна“, потвърди Петър Танев пред БТВ.

Пред БНТ бившият министър на икономика в кабинета Денков-Габриел Богдан Богданов съобщи, че срещу Такев е имало оперативна информация, но не може да даде повече подробности.

По неофициална информация на БНТ украинската страна е изразила нежелание да го приеме, заради връзки на семейството с Руската федерация. Съпругата на Танев е руска гражданка.

В Киев са били недоволни, че им пращаме човек с явни проруски пристрастия и дори посочили като пример съпругата на Танев, която е рускиня. Двамата обаче са разведени.

След това Петър Танев е кандидатствал за позиция „търговско аташе“ в Министерството на икономиката, но тогавашният министър Богдан Богданов не го е допуснал до конкурса, защото е получил оперативна информация за него, стана ясно от думите му пред БНТ.

„Имах определена информация, която стигна до мен като министър“, обясни Богдан Богданов.

Кандидатурата на Петър Танев не е била изпратена до президента миналата година по решение на тогавашния премиер Николай Денков.