Трайчо Трайков: Стартирах процедура паметникът на съветския окупатор да бъде прехвърлен на Столична община, за да бъде премахнат

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обяви на страницата си във фейсбук инициатива за деактуване на паметника на съветския окупатор, в центъра на столицата, който да стане от държавна общинска собственост.

Ето аргументите на Трайков:

„Миналата седмица изпратих до областния управител на София искане за деактуване на обект "Паметник на съветската армия" или с други думи - прехвърлянето му на Столична община. Основанията ми са, че е изграден със средства на населението и по този начин според Закона за общинската собственост преминава в общинска собственост. Благодаря на Biliana Kotsakova, която проучи хиляди страници архивна информация и подготви досието. Много интересни находки има, между другото.
По-важното е, че получавайки собствеността върху пропагандното съоръжение в Княжеската градина, СО и СОС вече ще са изцяло отговорни за съдбата му, включително и ще могат да приложат решението на СОС за преместване от 1993 г. Ще са длъжни да се погрижат и за физическата безопасност на обекта, който в момента представлява риск за хората, а областният управител е в изключително деликатно положение какво да прави с него.
Припомням, че по предписание на общинските органи, преди четири години тогавашният областен управител беше задължен от съда да възложи конструктивно обследване, въпреки упоритата му съпротива. След това е подкрепил и безумното предложение обектът, заедно с околното пространство да бъдат дадени за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство, срещу финансиране на предписаните мерки за укрепване. Това беше история, която разкрих преди две години благодарение на тогавашния областен управител, който сега също заема поста.
Още повече, че в СОС най-накрая май има воля за движение по темата: утре на разглеждане в комисиите тръгва докладът на групата съветници на Демократична България в Столичния общински съвет, който отлежава от началото на мандата, без някаква смислена причина. Крайно време беше.“