Царство България е толкова фашистко, колкото и Великобритания и САЩ са болшевишки, защото станаха съюзници на Сталин

Конференцията в Ялта - 1946 г.

Конференцията в Ялта - 1946 г.

Динела Горчева

Да се твърди, че Царство България било пронацистко или профашистко, понеже по неволя било станало съюзник на Оста е точно толкова вярно, колкото да се твърди, че Великобритания и САЩ са прокомунистически и проболшевишки държави, понеже следвайки своите национални интереси станаха съюзници със Съветския съюз.
Впрочем, Сталин само до началото на ВСВ избива десет милиона човешки същества и разсипва десетки милиони човешки съдби. А нито Рузвелт, нито Чърчил се гнусяха да се ръкуват с този окървавен не до лактите, а от главата до петите сатрап.
И ако САЩ и Великобритания са прави да се съюзяват с един доказан масов убиец, защитавайки националните си интереси, а Великобритания - и своята свобода и независимост, тогава по каква логика военно безпомощна България, изправена пред строената на Дунава 600 хилядна армия на Вермахта и поставена пред избора или да бъде окупирана или да стане съюзник на Оста, е обвинявана, че е защитавала своите свобода и независимост, приемайки от немай-къде един нежелан политически съюз?
С който съюз обаче успя да 

запази своя суверенитет

 и известна самостоятелност при вземането на решения, което от своя страна й позволи да не участва във войната, да не води нападателни бойни действия срещу никого чак до есента на 1944, да издържи на натиска на Берлин и да осуети депортацията на евреите, намиращи се вътре в държавните й граници. На всички евреи, намиращи се вътре в държавните граници на Царство България без изключение! Дори на такива, които не бяха български поданици, но се намираха в България.
Крайно време е папагалстващите пропагандни лъжи отличници, назубрили и с кориците комунистическите учебници, да си проветрят мозъците от паяжината на идеологическите клишета и да си укрепят логиката, за да започнат да мислят с тия техните глави, а не само да ми рецитират със звънките си гласчета празнословни лозунги.