Цените на петрола рязко падат, а у нас купуваме скъп бензин и дизел

Димитрин Вичев

Комисията за защитата на конкуренцията продължава да е сляпа, глуха и няма. В това време руската компания "Лукойл" продължава да е в монополно положение на пазара в България при производството на горива и складирането им в данъчни складове на територията на страната.
Комисията по конкуренцията на Р България отказва да види договорката между големите търговски вериги на дребно на горива, които продължават да държат еднакво високо ниво на цените на дребно.
Нима правителството и Комисията за конкуренцията, нима Парламента, нима медиите не виждат, че за последните два месеца цените на петрола в световен мащаб паднаха с около 30 % и продължават да падат заради започващата световна икономическа рецесия, вследствие на епидемията от коронавируса?
Така ли държавните органи се грижат за конкурентноспособността на българската икономика и за покупателните възможности на българските граждани?
Явно, тази държава я интересуват единствено печалбите на големите компании, т.е. брани интересите на руския и международния петролен бизнес опериращ на българския пазар. Ето доказателства:
Това са цените през последните два месеца:
Средна цена на петрола от страните износителки на петрол от OPEC:

6 януари 2020 - 70,89 $/барел
5 март 2020 - 51,74 $/барел

Средна цена на бензин А-95 в България:

6 януари 2020 г. - 2.22 лв.
5 март 2020 г. - 2.22 лв.

Средна цена на дизел в България:

6 януари 2020 г. - 2.28 лв.
5 март 2020 г. - 2.27 лв.
Това е истината.
За цените, за отношението на държавата към проблема и истината за нас като крайни потребители и данъкоплатци, що за гражданско общество сме.
"Не е луд този дето изяжда баницата, а е луд този дето му я дава"
Е кои са "лудите" в България?!
Повече информация за данните с графики  ТУК