Украински деца се включиха в благотворителен концерт на Софийската филхармония

Идеята за концерта идва спонтанно, от квартет "Bella voce"

Тази вечер музикантите от Софийската филхармония свириха с талантливи украински деца, избягали от войната, съобщи БНТ.

Вече половин месец 10-годишната Вера е в България. Бяга от войната заедно със семейството си. Днес в молитвите си е там, където грохотът от бомбите заглушава песните. В музиката търси и намира спасение от ужаса, който е преживяла в Украйна.

"Това е молитва към Бог - да защити Украйна и украинския народ. Искам да кажа на хората там да не се притесняват. Бог ще чуе молитвите им." – казва Вера.

Със стихове на Тарас Шевченко Никита отправя послание към всички украинци. Живее в България от септември, но всичките му роднини са в Украйна.

"За мен е много важно да предавам емоциите, които аз изпитвам, моята любов към родината", споделя Никита.

Вярва, че както поезията ни пренася в един по-красив свят, така и концертът ще помогне на хората да забравят поне за малко преживения ужас.

Идеята за концерта идва спонтанно, от квартет "Bella voce". Решават да помогнат на бежанците - с това, което могат да правят най-добре - с музика.

"За нас музиката е спасение. Това е нашата работа. Трябва да си съберем мозъците, защото е много емоционален този концерт. С всеки изминал ден нещата не стават по-добре, стават по-зле", обясни Росица Павлова-Инджева, квартет "Bella voce".

А на сцената всички са по-обединени от всякога. Заради благотворителния концерт и каузата, която стои зад него - да има усмивки и спокойствие за украинските бежанци.