В Белене стартира конференция за изкуството като форма за отстояване на свободата в годините на комунизма

На 23 и 24 октомври 2021 г. в Белене ще се проведе международна конференция на тема „Изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим. Забранената музика и съдбите на репресираните музиканти в периода 09.1944 - 10.1989 година“.

Домакин на конференцията е Културен център „Евгени Босилков". Тя ще бъде открита от отец Паоло Кортези и от кмета на Белене Милен Дулев.

Приветствие ще поднесат Петър Стоянов, президент на България (1997-2002г.), който ще присъства на място, както и Андрей Ковачев, депутат в Европейския парламент, който ще се включи онлайн от Брюксел.

 В конференцията участват известни български историци, преподаватели, журналисти, писатели като проф. Евелина Келбечева, проф. Лилия Топузова (Канада), доц. Георги Лозанов, Момчил Методиев, дфн, Красимир Илиев (СГХГ), Владимир Левчев, Светлозар Василев, Даниела Горчева и други.
В панела за забраняваната музика ще участват Петър Цанков, Васко Кръпката, Борислав Йоцов, Васил Гюров и други.
 Участниците ще посетят острова, където е бил комунистическият концлагер. 

Конференцията ще бъде съпроводена от пътуващи изложби, разказващи историята на забранената музика и съдбите на репресираните музиканти, както и плакати на студенти от Нов български университет на тема „Музиката зад желязната завеса“.
С любезното съдействие на Веселин Байчев ще бъде показана изложбата „Пробив в стената“ - тайно рисувани портрети на лагеристи от неговия баща Петър Байчев по време на петгодишния му престой в концлагера Белене.


Пълната програма на конференцията можете да видите във Фейсбук.

Конференцията ще се излъчва пряко със свободен достъп през ZOOM на адрес:
Webinar Registratie - Zoom