Вътев: Спряхме вноса от Украйна докато договорим определени количества за определени продукти

Ако не бяхме отменили забраната ЕК щеше да наложи глоба

Кирил Вътев

Кирил Вътев

Ако не бяхме отменили забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това заяви пред бТВ земеделският министър Кирил Вътев. 
Той изтъкна, че решението за прекратяването на забраната е от наш национален интерес.

По думите му, премиерите на България и Украйна имат сериозна договорка за ограничаване на вноса.

„Ето, днес например няма нито един камион със зърно, който да е влязъл в България. Има договорка, че докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо.“ – поясни той. 

По думите му, Полша е решила  да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България е избрала друг подход .

Кирил Вътев обясни също така, че Украйна не произвежда земеделска продукция от вчера, както и че тази страна от години е една от най-мощните производителки в Европа. Преди войната украинското зърно е експортирано до много точки в света и то е отговаряло на всички стандарти за качество, допълни той.

„Нашите производители на олио ежегодно са купували слънчогледово семе в размер на един до два млрд. тона, така че няма нищо ново. В миналото не е имало нито един анализ, който да показва отклонение от качеството. Имайте предвид, че от Украйна купува цяла Западна Европа“, посочи още земеделският министър.