Весела Чернева: С ветото за Северна Македония спряхме целия процес на разширяването на ЕС

След гласуването на бюджета, когато коалицията в ВМРО няма да е толкова необходима, ще се върнем към здравия разум

Весела Чернева

Весела Чернева

"През последните три години и от двете страни беше пропусната възможността да се работи по Договора за приятелство. В Северна Македония смятат, че ние атакуваме правото им на самоопределение и затова са толкова остри реакциите им", заяви пред бТВ Весела Чернева от Европейския институт по външна политика.

По думите и, медиите също играят роля и то негативна в тази ситуация.

"Договорът е много добра рамка, в него се говори за инвестиции, научен и културен обмен, за  свързаност. Тези практически измерения не бяха реализирани. Това е една изкуствена истерия, която донякъде трябва да "замаже" очите на хората", обяснява тя реакцията в Северна Македония.

"В момента изглеждаме като страна, която изгуби симпатиите на съседите си, защото сложихме спирачна на целия процес на разширяване. Изглеждаме деструктивни, наляхме вода в мелницата на ВМРО в Северна Македония и на ВМРО в България и си отворихме нов фронт в ЕС. В момента се оформя една криза, която сякаш е между Западна и Източна Европа", коментира Чернева.

"Има опция за компромис, аз съм оптимист. Може би след гласуването на бюджета, когато коалицията в ВМРО няма да е толкова необходима, ще се върнем към здравия разум. Първо трябва да има декларация, в която да се отбележат българските искания - името, езика, кодифициран след 1944 година и отказ от претенцията за македонско малцинство в България", обясни тя.