Вили Лилков: Чувам странни тези за София и лековато говорене за проблемите ѝ

Вили Лилков

Вили Лилков

Днес регистрираме коалицията "Синя София". Тя е от няколко партии, ще имаме листа от общински съветници и ще номинираме районни кметове. Финално успяхме да съберем много качествен екип. София расте, но не се развива, не е град от европейска величина, заяви пред Нова нюз проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София.

"Нашите опоненти са проблемите на София. Притеснява ме, че чувам странни тези за София и лековато говорене за проблемите ѝ. Очаквам да влезем в сериозен разговор за тези проблеми. Очаквам от ГЕРБ кандидат, който едва ли ще може да предложи разумна промяна - на статуквото. За 18 години се видя какво могат да направят. В столицата бяха обновени много територии и се направиха много неща, но от гледна точка на дългосрочните цели, София се намира в песимистична позиция", коментира той.

По думите му днес ще има среща със Съюза на архитектите, за да обясни инфраструктурните си приоритети, а "Топлофикация" определя като важен проблем.

"Задълженията надхвърлят милиард, кой плаща тези пари? Години наред не се извършва модернизация. Съотношението между топлоенергията и тока е 5,2:1. Не се говори за когенерация. За да се намалят задълженията, трябва да се увеличи делът на електроенергията. Това предполага сериозна модернизация. От държавни субсидии към инвестиции - трябва генерална смяна на политиката", подчерта Лилков. 

Според него за 8 години 28 млн. е платила Столична община за изгаряне на RDF гориво и за транспорт. "6,6 млн. км е пробегът на тежкотоварните камиони. Сред моите приоритети е доизграждане на метрото, както и вътрешноквартален транспорт, създаване на бързи пътни връзки със северните територии и сериозни изисквания при строежите на нови сгради", заяви той.