Виталий Москаленко: Украйна иска отново от България старото й съветско оръжие, за да спре инвазията на фашистка Русия

Виталий Москаленко

Виталий Москаленко

Целта на Русия е да обвини Украйна за атентата срещу дъщерята на Дугин. Това е тяхната логика. Фашиста Дугин призоваваше да убиват украинци, дъщеря му също беше млада фашистка, но е убита.  Това е иронията на съдбата, заяви пред Нова ТВ извънредният и пълномощен посланик на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той призна, че не знае нищо Републиканската армия на Русия, която е поела отговорност за атентата.

Посланикът призова, когато се говори за проблема Русия-Украйна никога да не се забравя, че Русия е нападнала Украйна без причини и основания. Води война с убийства и разрушения, с трагедии за хиляди хора. 

Мирни преговори с Русия са възможни само когато се оттеглят всички руски войски от цялата територия на Украйна. В противен случай те са невъзможни. Преговори, при които Украйна трябва да се откаже от територии са невъзможни. Това означава, че войната се отлага за бъдещи периоди. Страхове и рискове за човечеството съществуват от 2014 година, когато започна руската инвазия срещу Украйна. Страховете и от ядрена заплаха са реални, защото Русия използва Запорожката АЕЦ като средство за тероризъм. Руски войски са завзели и минирали централата и обстрелват от там мирни градове и райони. А в същото време обвиняват Украйна – това е цинизъм от страна на Русия, заяви Москаленко.
Според него ако европейците мислят, че това не е тяхната война, да си спомнят за 1938 година, когато Хитлер започваше да завладява и окупира територии – до къде стигна. Ако светът не осъзнае, че това е и негова война, независимо от проблемите – това е просто неразбиране на голямата заплата заплаха, в което се е превърнала фашистка Русия. 

Според дипломата България би трябвало да бъде по-решителна и да осъзнава, че съществува и заплаха към нея от Русия, независимо от газа и топлото. Важното е, че България поддържа Украйна в нейната справедлива борба, България е на страната на правдата, поддържайки санкциите срещу Русия, заяви дипломатът. Той отправи отново искане, България да предостави старото си съветско оръжие на Украйна, за да бъде използвано за отстояване независимостта на Родината му и за свободата на Европа. Според него така България ще може да превъоръжи своята армия. Посланикът се надява, че това може да се случи след изборите и при избора на ново редовно правителство