Владимир Будинов: „През Втората световна война нито една държава не се е готвила за борба срещу никакъв нацизъм и фашизъм“ (видео)

Владимир Будинов

Владимир Будинов

„Основната грешка или измама, до която ние достигнахме, е това че в този период съветската пропаганда, незабавно след започване на германо-съветската война на 22 юни 1941 г., казва че е налице борба срещу фашизъм и нацизъм. След войната тази теза беше подета и от западни историци и държавници. Ние доказваме с документи, че нито една държава не се е готвила за борба срещу никакъв нацизъм и никакъв фашизъм. За такива неща се готвят обикновено правителствата и генералните щабове на съответните армии - основните суперсили в Европа са Германия, Съветския съюз и Великобритания. Ние не намерихме сред техните архиви планове на техните правителства, особено на съветското правителство. Статуса на съветско-германските отношения след август 1939 г. е на държави–съюзници.“, казва Владимир Будинов, гост на предаването „Видимо и невидимо: Абордаж“.

Инж. Владимир Будинов участва в изследователски екип от съмишленици, който повече от 25 г. се занимава с исторически изследвания на периода от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. Екипът базира изследванията си на над 200 научни книги, предимно от съветски историци, а също и на статии, алманаси на български исторически институции и разработки на български историци, такива като Людмил Спасов, Витка Тошкова, Евгения Калинова, Георги Боздуганов и др. В някои от тях се застъпват прокомунистически, просъветски тези, а в други -антикомунистически и антисъветски тези. В резултат на своите изследвания и анализи екипът стига до изводи, които са в разрез с официалната българска историография, със съветски писания, даже и с тези на историци от САЩ и Западна Европа, които са базирани главно върху изводите на Съветската историография.
На срещите, състояли се в периода 12-14 ноември 1940 г., Молотов представя на Хитлер и Рибентроп изготвените от Сталин „Директиви към Берлинската среща между Молотов, Хитлер и Рибентроп“. Съгласно втора точка от тези директиви основният въпрос на преговорите е България. Съветският съюз иска да разположи две военноморски бази в България, като впоследствие те щели да станат и сухопътни. Хитлер и Рибентроп са силно изненадани от това „желание“ на Сталин към несъседна държава, която е обявила неутралитет още 15 септември 1939 г. „Каква е целта на Съветския съюз за този сондаж? Това е приближаване към проливите - вечната фиксидея на руските и съветските водачи. И понеже с Турция има също сериозни сондажи, съветското ръководство към този етап се убеждава, че трудно ще пробие с Турция и както един наш сътрудник на скоро ни каза: „Съветският съюз просто заобикаля Турция, не отива пряко директно към Босфора и Дарданелите, а отива в територия, която е сравнително близка,“, казва изследователят.

Как Съветския съюз и Германия се оказват с обща граница от Балтийско до Черно море, защо България става „ябълката на раздора“ между двата големи хищника, за Соболевата акция - поредната хибридна операция, типична за съветската политика спрямо страната ни и други интересни разкрития и факти ще научите от видеото: