Захариева: РСМ не оцени приятелските ни действия, бяхме заставени да не одобрим преговорната рамка

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

"България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на конференцията "Западни Балкани".

Захариева припомни последователната подкрепа на България за страните от Западните Балкани, като подчерта, че присъединяването е двустранен процес и страните от региона трябва да полагат всички усилия да се приближат към ценностите на ЕС, които да станат основна част от тяхната политика и основополагащ принцип в реформите им.

Тя увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна.

"Много държим на това да развиваме добросъседски отношения - както помежду си в ЕС, така и със страните от Западните Балкани. За съжаление ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите приятелски добронамерени действия и неглижира предупрежденията ни относно неспазване на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от тяхна страна", посочи Екатерина Захариева.

"Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, но въпреки всичко оставаме с надежда, оставаме конструктивни и отворени за диалог, и вярваме, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация", отбеляза българският външен министър.

Тя изрази надежда това да стане по-лесно след успокояване на емоциите и намаляване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите ѝ, е на безпрецедентно високи нива.

"2020 е една от най-тежките години, с които се е сблъсквало човечеството, и се надявам да ни е дала един важен урок - че доверието, солидарността и приятелството са основата, върху която трябва да градим своите отношения, а сме толкова взаимносвързани, че няма как да преодоляваме тежките предизвикателства без да имаме това тясно сътрудничество", заяви още Захариева.