Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни.

В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор.

Светият Синод вече избра за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и се занимава с организацията по избора на нов патриарх.

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия. Две от тях са да е над 50-годишна възраст и поне 5 години да е управлявал епархия като митрополит.

Листата с тримата митрополити, които ще участват в патриаршеския избор ще бъде обявена на 20 юни. Св. Синод ще посочи владици, които са навършили 50 години и поне пет години са управлявали епархия. На 30 юни патриаршеските представители, ще трябва да изберат един от тях за български патриарх.