Защо и София и Белград и Скопие се страхуват от Иван (Ванче) Михайлов (видео)

Иво Иванов

Иво Иванов

„Страховете са, че ако се оголи истината за Иван Михайлов, за неговата борба, трябва да падат много митове и в българската и в сегашната история на нашите съседи в Северна Македония, която си е едно издание на митовете на македонизма. Така че той е еднакво неудобен на всички и тука има един още по-голям проблем. Проблемът, че Иван Михайлов има тежката участ да води ВМРО не в романтичните времена, както ги беше определил Петър Стоянов, когато вътрешната Македоно-одринската революционна организация по време на османското присъствие в Македония и в Тракия води борба за освобождение на тези територии. Той има тежкия жребий да я води след убийството на Тодор Александров, във време, когато малко хора знаят, че България реално е във война със Сърбия, не с Югославия, със Сърбия говоря, защото официално България е победена в 1918 година, наказана е по време на Ньойския мир 1919 г., но една единствена организация в България - ВМРО - отказва да приеме този мир.“, казва историкът и журналист Иво Иванов в разговор с Кънчо Кожухаров в предаването "Видимо и невидимо: Изопачената история". 

Гостът припомня, че Тодор Александров знае, че не може да получи подкрепа от българската държава, въпреки че той поддържа връзки с Двореца и продължава да се бори срещу несправедливия Ньойски договор, като се надява да се стигне до някаква мирна ревизия. „Тази борба, обаче, намира жесток отпор от Сърбия и малко хора знаят, че се води истинска война, война, когато сръбски чети, но и наети хора в Македония нахлуват по българските села в районите на днешна Пиринска Македония по границите, в района на Трънско се водят истински сражения. Това няма да го прочете в нито един учебник.“

„Иван Михайлов трябва да води организацията точно в този момент и малко хора си дават сметка, когато най-често обвиненията срещу него са какви убийства извършва и как македонските дейци са разстрелвали по улиците на София. Да, факт е, тъжен и жесток факт! Но тези разстрели на Македонски дейци ги започва Яне Сандански още преди 1912 г. А тези разстрели след това се координират много фино от Белград. Те наемат всеки, който се изправи срещу Иван Михайлов и срещу неговото течение във ВМРО и, за съжаление, вместо да ги разглеждаме като част от тази война между Белград и София, ние ги представяме като някакви македонстващи тука, ей така, за удоволствие хората гангстерски се избивали.“, припомня Иво Иванов.

Според историка българските изследователи не смеят да навлязат в темата за връзката между ВМРО, българското военно разузнаване след войната, което включва дейността на Тодор Александров, ролята на българското военно разузнаване в смъртта на Тодор Александров, както и ролята на Иван Михайлов и връзките му с военното разузнаване.
За да научите кой и защо се страхува от Иван (Ванче) Михайлов гледайте разговора на Кънчо Кожухаров и Иво Иванов: