Албанската опозиция не признава изборите, обвинява правителството

Стопкадър: Top Channel

Стопкадър: Top Channel


Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша не признава резултата от местните избори на 14 май, в които опозиционната коалиция "Заедно печелим" успя да спечели само в седем албански общини, съобщава БТА, като цитира "Топ ченъл".

Бериша, който е част от коалицията, каза, че резултатът от гласуването е последица от упражнения натиск, като се позова на предварителния доклад на ОССЕ, представен на 15 май в Тирана, че албанските избиратели са гласували под натиск и не свободно.

Бериша заяви, че премиерът и лидер на социалистите Еди Рама е променил "волята на албанците по противоконституционен, незаконен начин" и е променил резултата от вота.

Еди Рама отговори на обвиненията на Бериша, че местните избори в Албания на 14 май са били манипулирани и откраднати от правителството, като използва думи на американския президент Джо Байдън, съобщи Албанското радио и телевизия. "Демокрацията не може да оцелее, когато едната страна вярва, че има само два резултата при избори: или те печелят, или им е открадната победата. Джо Байдън", написа Рама в отговор на думите на Бериша.

На местните избори в Албания тази неделя Социалистическата партия на Рама спечели в 53 от всички 61 общини, докато опозиционната коалиция - само в седем. Социалистите спечелиха дори в градове като Шкодра и Камза, които са "бастиони на дясното" от 30 години.

Местни избори за кметове и общински съветници се провеждат в Албания
Досегашният кмет на Тирана Ерион Велиай от редиците на социалистите спечели убедително в албанската столица срещу основния си опонент Белинд Къличи от опозиционната коалиция "Заедно печелим", сочат официалните резултати от вота. Според данните 54,69% от гласувалите в Тирана са дали вота си за Велиай, докато Къличи получава 34,58 на сто.

Социалистическата партия на премиера Еди Рама до момента управляваше 44 от 61 общини и се кандидатира с досегашните си кметове на изборите. След изборите в неделя социалистическата партия е на власт в 53 от общините. Историческа, според албанските медии, е победата на СП в град Шкодра, който традиционно се печели от демократите.

Опозиционната коалиция печели в седем албански общини – Хас, Фуш–Аръз, Пука, Мирдита, Кучова, Мемалиай и Химара. Очаква се обаче съдебен процес да реши дали спечелилият в Химара кандидат на "Заедно печелим" Фреди Белери ще заеме поста си като кмет, или ще бъдат насрочени нови избори в общината.

Белери, който е от гръцкото малцинство в Албания, беше арестуван два дни преди изборите в Албания и съдът във Вльора постанови задържането му под стража.

На фона на двете големи политически сили, между които е разделена страната, единствено в община Финич в Южна Албания печели партия "Гръцко етническо малцинство за бъдещето" (MEGA).

Казусът "Белери"

Кандидатът на гръцкото малцинство Фреди Белери, арестуван по обвинения в купуване на гласове, намирайки се зад решетките, спечели с малка преднина кметските избори в община Химара.

Дионисиос Алфред Белери беше арестуван от албанската полиция, докато се предполагаше, че е предложил около 40 000 албански леки (360 евро), за да купи осем гласа на общинските избори. По същите обвинения е арестуван и втори човек, а в събота съдът потвърди, че и двамата ще останат в ареста.

Белери спечели само с 19 гласа в южната община Химара - град със значително присъствие на гръцко малцинство. Белери принадлежи към партията "Съюз за човешки права" на етническото гръцко малцинство и на този вот се кандидатира като част от опозиционната коалиция.

Арестът отново разпали напрежението между Тирана и Атина по въпросите на правата на малцинствата и на многобройната гръцка общност в Албания.

Министерството на външните работи на Гърция поиска незабавното освобождаване на Белери, като намекна, че случаят може да окаже отрицателно въздействие върху кандидатурата на Албания за присъединяване към Европейския съюз.

Мицотакис за Албания: Арестът на кандидат-кмет от гръцки произход ще повлияе на двустранните отношения и на пътя към ЕС
Междувременно албанският министър на външните работи Олта Джачка реагира гневно на забележките на Атина, като заяви, че е "почти невъзможно да се разбере как нашите приятели имат право да оспорват съдебно решение в нашата страна", съобщи БГНЕС.

Джачка добави, че "неопровержимите доказателства, за които те настояват, не биха могли да бъдат по-красноречиви - Белери е бил хванат да участва в престъпна дейност срещу свободните и честни избори".

"Не разбираме как това, че е гръцки гражданин, го освобождава от закона като гражданин на Албания. Призоваваме нашите гръцки приятели да се въздържат от изявления, които не зачитат независимите институции на нашата страна", каза министърът.

Същевременно гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви по време на предизборна кампания в Атина, че е "много доволен" от победата на Белери. "Надявам се, че този инцидент скоро ще приключи", каза премиерът в понеделник.


Атина изпраща емисар в Тирана заради Белери


Генералният секретар на Министерството на външните работи на Гърция, посланик Теохарис Лалакос, ще посети арестувания кмет на Химара Дионисиос Алфред Фреди и неговия колега Пантелис Кокавеси в Албания по молба на външния министър Никос Дендиас, стана ясно днес.

Лалакос ще бъде информиран за здравословното състояние на кмета от гръцкото малцинство, както и за условията по време на задържането му, съобщава в. "Етнос".

Той ще разговаря и с гръцкото посолство в Албания, за да се изготви план за действие и как да се процедира по този случай, съобщават дипломатически източници.

Посланикът на Гърция в Албания Костантина Камици след нареждане на Дендиас също е поискала аудиенция при арестувания кмет и е поддържала постоянна комуникация със семействата на Белери и Кокавеси, както и с техните адвокати.