Арести в Черна гора за шпионаж в полза на Русия


Седем черногорски граждани бяха арестувани днес в Подгорица по подозрение, че са руски шпиони, като сред тях, както съобщават медиите в Подгорица, има и служители на държавни институции.

Порталът „Виести“, позовавайки се на няколко източника, съобщава, че е арестуван и дългогодишен служител на Министерството на външните работи на Черна гора, който е служил като негов говорител по време на държавния съюз на Сърбия и Черна гора.

Едно от арестуваните лица, според черногорската Агенция за национална сигурност, е работило за руските разузнавателни служби повече от десетилетие и е част от по-широка група, чиито членове са известни на черногорските тайни служби.

Засега няма официална информация с изключение на съобщението на Специалната прокуратура на Черна гора, в което се посочва, че полицията е претърсила апартаменти и други помещения на няколко граждани, „поради основателно подозрение, че са извършени престъпления чрез създаване на престъпна организация и шпионаж“.

Премиерът на Черна гора Дритан Абазович приветства действията на Специалната държавна прокуратура, които, според него, "се отнасят до опазването на националните интереси на Черна гора".

Министърът на вътрешните работи Филип Аджич каза, че правителството прави всичко, за да лиши Черна гора от всякакво външно негативно влияние и че намерението му е да изчисти държавната служба от хора, които от години работят за други служби.

„Правим всичко, за да запазим Черна гора от всякакво външно негативно влияние и да изчистим службата от хора, които работят за чужди служби в системата повече от 10 години“, каза Аджич, цитиран от БГНЕС