Австралия започва мащабно преструктуриране на армията си

Aвстралийското правителство обяви мащабно преструктуриране на армията си, за да я направи по-подготвена за бойни действия в региона.

Според изявление на Министерството на отбраната войските и оборудването ще бъдат преместени в Северна Австралия, като същевременно ще се премине от бригади с общо предназначение към специализирани бойни бригади, съобщи Анадолската агенция.

Промените бяха обявени след препоръките на Стратегическия преглед на отбраната за преминаване от отбранителни сили с широк спектър от способности към много по-фокусирани сили, насочени към поддържане на мира и сигурността в региона.

"За да постигне това, австралийското правителство обявява ключови промени в армейските части и формирования, както и промени в разположението на оборудването. Тези промени ще подпомогнат армията да повиши своите способности, готовност и проекция", се казва в съобщението.

В рамките на новите формирования лека бойна бригада ще бъде базирана в Дарвин, докато 3-та бригада, базирана в Таунсвил, ще бъде бронирана бойна бригада, а 7-ма бригада в Бризбейн ще бъде моторизирана единица. Десета бригада, базирана в Аделаида, ще бъде издигната като пожарна бригада.

Въпреки това министерството заяви, че за да се сведе до минимум въздействието на последните промени върху войниците и техните семейства, армията няма да премества личния състав извън обичайните цикли на командироване. Промените също така няма да засегнат присъствието на армията в Западна Австралия, Тасмания, Виктория и Нов Южен Уелс.

Заместник министър-председателят и министър на отбраната Ричард Марлес заяви, че промените са "трудни решения", но са необходими за изграждането на армията, от която Австралия се нуждае.

"Това ще означава, че армията ще има концентрация на хора и способности в северната част на Австралия, което ще улесни разполагането ѝ за обучение, големи учения или за подкрепа на нашите партньори и съюзници в региона", каза той.

Миналата седмица австралийското правителство възложи и "независим преглед" на разузнавателните си служби, за да провери способността на шпионските агенции да служат на страната.

Министър-председателят Антъни Албанезе заяви, че прегледът ще гарантира, че разузнавателните агенции на Австралия остават в добра позиция, за да служат на националните интереси на страната.

През юли тази година Австралия подписа с Германия споразумение за над 1 млрд. австралийски долара (664,5 млн. щатски долара) за изграждане на тежки оръжейни носители Boxer за Берлин. На 15 септември 2021 г. Австралия, САЩ и Обединеното кралство обявиха създаването на AUKUS - тристранен договор за сигурност за Индо-Тихоокеанския регион. Той е предназначен преди всичко за Китай, който става все по-настъпателен в региона. През март тази година бившият австралийски министър-председател Пол Кийтинг осъди правителството на Антъни Албанезе за тристранното споразумение с Вашингтон и Лондон и заяви, че подходът зад споразумението AUKUS е САЩ да доставят ядрени подводници за дълбоки и съвместни операции срещу Китай. /БГНЕС