Българин, оцелял по чудо след изстрел в главата, се кандидатира за съветник в Тампа

Георги Фешев, снимка: Tampa Bay Times

Георги Фешев, снимка: Tampa Bay TimesБългарин е кандидат за градски съветник в Тампа, щата Флорида в САЩ. Георги Фешев решил да се кандидатира, след като бил прострелян в главата, а извършителят още не е заловен.

От тогава му останал прякорът „Преследваният“, с който дори е записан в бюлетината.

Той ще се състезава за място в район 3 срещу действащия съветник Лин Хъртак, бившия щатски сенатор Джанет Круз и други.

Фешев е роден в Бургас, печели зелена карта и през 2001-а година идва във Флорида.

Завършил механотехникума в морския град, почти веднага започва свой бизнес с автомобили, после консултира фирми за внос и износ. Един инцидент, докато вечеря в дома си с дъщеря си, през юни 2019 година обаче преобръща живота му, пише "24 часа".

„Беше вечерта в 11 часа, някой стреля три пъти в посока на къщата и единият от куршумите успя да мине през стената и това нещо се заби в главата ми.“, разказва пред BG VOICE Фешев.

Някой изстрелва три куршума с пистолет в дома му на „10-то авеню“ в Ибор сити – предградие на Тампа. Единият се ударил в кола отвън, а един влязъл в жилището, като го ударил в тила.

В болницата лекарите спасяват живота му, но остатъкът от куршума още е в черепната кост. Медицинските сестри са му казали, че оцеляването му е чудо. „Казаха, че някой те преследва, ти си преследваният“. Те започват да го наричат „Преследваният“. Сега прякорът му е записан наравно с името му в изборната бюлетина за изборите за общински съветници.

Полицията обаче не залавя извършителя. Георги подозира, че това е негов съсед, с който имали скандали преди.

„Това е проблемът, защото започнаха да свикват тук с тези стрелби и някакси няма такова отношение като да се преследва до последно малки и средни нарушения. Виждаме какво става по другите щати. Хората се страхуват.“, казва Фешев

Допълва, че не е дошъл в САЩ да се занимава с политика, но инцидентът преобърнал живота му.

„Някой трябва да стане, да извиси гласа си и да каже, че трябва да спре, не е правилно. Една от точките в моята платформа е т.нар. broken windows програма, която казва, че малките престъпления трябва да се преследват, защото ако това мине ненаказано прераства в по-големи.“, казва той.


Въпреки че градският съвет няма право на законодателна инициатива, той се надява, че ще успее да работи с полицията за разкриването на по-дребните престъпления.

Фешев също смята, че местните данъци и такси трябва да се намалят, за да се стимулира бизнеса и така приходите в бюджета. Докато в тяхната община данъците били по-високи с около 2% пред 2019-2021 г., икономиката им е растяла с около 50% по-малко от съседната. А хората предпочитали да карат няколко мили повече и да си купуват стоките, където данък продажби бил по-нисък. „От това загуби брутният вътрешен продукт на общината, не ни достигат средства за достъпни жилища, помощи с наемите и други програми“, казва Фешев.

Местните избори във Флорида не са партийни и всеки кандидат се явява индивидуално. 52-годишният Георги Фешев е член на републиканската партия и вярва на безпочвените конспирации за изборни измами през 2020 г. на бившия президент Доналд Тръмп. Смята, че правото на аборт на жените трябва да бъде ограничено. В момента във Флорида те са забранени след 15-тата седмица, когато много жени още не са наясно, че са бременни. Българинът, който има една дъщеря, смята, че този срок трябва да бъде намален още.

Бургазлията е разведен с една дъщеря на 18 години.

Местните избори в Тампа са на 7 март. При липса на победител с над 50% двамата кандидати с най-много подкрепа отиват на балотаж.

И въпреки че стрелбата срещу него не е разкрита, Фешев не смята, че все още е преследван, но ако е така, „Не ме е страх. Готов съм. Не бягам от неприятности.“