Борел: Украйна има право да нанася удари в Русия

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова днес страните да балансират страха от ескалация с нуждата на Украйна да се защити, заявявайки, че Киев има право да използва западно оръжие за удари в Русия, предаде АФП.

"Според закона за войната това е напълно възможно и няма противоречие".

"Мога да отвърна или да воювам срещу някого, който воюва срещу мен от своя територия", каза Борел, цитиран от БНР, в началото на срещата на министрите на отбраната на страните членки на ЕС.

"Трябва да балансирате риска от ескалация с нуждата украинците да се защитят", каза той.

Украйна оказва натиск над западните си поддръжници да разрешат да атакува цели в Русия с далекобойно въоръжение, което Киев получава от тях.

Ключовите помощници, сред които САЩ и Германия, обаче нямат желание да разрешат на Киев да нанася удари извън границите си от страх, че това ще ги въвлече допълнително в пряк конфликт с Москва.

Борел бе подкрепен от няколко министъра на отбраната на срещата в Брюксел. Нидерландският външен министър Кайса Олонгрен заяви, че за страната ѝ няма ограничения.

Нидерландия ще достави на Украйна части от системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и преговаря с други страни, с чиято помощ да се събере елементи за цялата система, каза още Олонгрен.