Британският военен министър лети до Москва с предупреждение до Шойгу

Британският министър на отбраната Бен Уолъс на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу ще предупреди, че хипотетичното руско нахлуване в Украйна би било стъпка, от която никой няма да има полза. Това съобщава "Таймс" в статия, публикувана в навечерието на планираното посещение на Уолъс в Москва в петък.

Това е първото за последните 20 години посещение на британски военен министър в Москва, припомня "Таймс".

Британският министър ще отиде в Русия с нов пакет от санкции, за да се опита да убеди руските власти в необходимостта от деескалация на ситуацията около Украйна.

На 10 февруари британското външно министерство представи нови изменения в новия Закон за санкциите и борбата с изпирането на пари от 2019 г.

Те дават на външния министър Лиз Трус правомощия да въвежда ограничителни мерки по отношение на различни области на руската икономика - от химическата индустрия, енергетиката и финансите до медиите и цифровите технологии.

В същото време под санкции могат да попаднат както фирми, така и физически лица, независимо от тяхната обществена позиция.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна.

Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.