Британското разузнаване: Русия все повече търси допълнителни войски, за да попълни загубите

Изправени пред „продължаващата загуба на хора”, руските военни търсят подкрепления от цялата страна. Това сочи доклад на британското Министерство на отбраната, цитиран от CNN.

„Русия все повече търси допълнителни войски, за да попълни и замени загубите на хора”, се казва в оценката на британските военни.  

Според Лондон, Русия прехвърля сили от „източния военен окръг, Тихоокеанския флот и Армения” и търси и други войници от „частни военни компании, сирийци и други наемници”.  

„Русия вероятно ще се опита да запази превзетите територии и да освободи бойна сила, за да поднови офанзивите”, се казва в оценката.

Междувременно британският външен Лиз Тръс заяви по Скай нюз, че руските олигарси, които са подкрепяли Путин, трябва “да платят сметката“ като помогнат за възстановяването на разрушените градове в Украйна. Междувременно в последната си сводка министерството на отбраната съобщи, че руската армия изпитва проблеми с терена на бойните действия и понася тежки загуби от украинците.

Лиз Тръс заяви, че Великобритания иска да види онези, допринесли за тази ужасна война, да си понесат последиците. „Дори войната да приключи, а аз се опасявам, че това няма да стане скоро, вече са причинени достатъчно големи разрушения и подкрепилите Путин трябва да платят сметката за възстановяването“, каза Тръс.

Запитана дали олигарси като Роман Абрамович някога изобщо ще бъдат допуснати обратно на Острова, външният министър избягна пряк отговор като посочи, че първо Русия трябва да се изтегли от Украйна и да се стигне до някакви положителни развития.

В същото време по данни на министерство на отбраната Украйна умело използва „липсата на гъвкавост“ на русата армия и ѝ нанася тежки загуби. Разузнаването твърди, че руските войски изпитват проблеми с терена на бойните действия, защото избягват придвижване извън пътищата, а тъй като украинците често разрушават мостова, това спъва изключително много напредването им.