Декларация: Възстановяването на суверенитета на Ингушската република и излизането от състава на Русия е приоритет

В случай на разпад или преформатиране на Русия народът на Ингушетия си запазва правото на връщане на историческите си територии

Ахмад Оздоев

Ахмад Оздоев

На 7 януари в Истанбул се е провел конгрес на ингушски активисти, който е провъзгласил курс към независимост на Ингушентия. Била е приета и официална декларация на привържениците на независимостта.

Информацията за организаторите и участниците в конгреса е оскъдна от съображения за тяхната сигурност, пише kavkazcenter.com. Известно е, че за председател на Комитета за Ингушска Независимост е избран Ахмад Оздо (Ахмад Оздоев).

В декларацията се казва, че възстановяването на суверенитета на Ингушската република и излизането от състава на Русия е приоритет за членовете на КИН.

"Ние ще работим за международно признаване на геноцида над ингушския народ през 1944 година, а също така и на етническите чистки от 1992 година в Пригородния район. В случай на разпад или преформатиране на Русия народът на Ингушетия си запазва правото на връщане на историческите си територии, както и да поиска възмездяване на моралния и материален ущърб причинен ни през 1944-57 година и 1992 година", се казва в декларацията.

Документът осъжда руското нахлуване в Украйна.

Превод: Faktor.bg