Der Spiegel: Бербок търси варианти за изпращане на крилати ракети за Украйна

Аналена Бербок

Аналена Бербок

Германският външен министър Аналена Бербок се опитва да убеди канцлера Олаф Шолц зад кулисите да достави на Украйна крилати ракети "Таурус", съобщи Der Spiegel.

На неотдавнашна среща Бербок и британският външен министър Дейвид Камерън обсъдиха възможността за "кръгова размяна". Става въпрос за кръгова доставка на ракети с далечен обсег - сделка, при която Лондон доставя на Украйна допълнителни ракети Storm Shadow в замяна на това Германия попълва британските запаси от ракети с далечен обсег.

Шолц е против изпращането на ракети "Таурус" на Киев, тъй като се опасява, че този ход ще въвлече Германия във войната. Украйна е получила други ракети с голям обсег, като Storm Shadow от Великобритания и произведените във Франция SCALP.

Според изданието германският топ дипломат проучва начини, по които Германия потенциално да предостави на Украйна крилати ракети, като същевременно спазва "червените линии" на канцлера. Един от разглежданите варианти включва Берлин да прехвърли ракетите "Таурус" на Обединеното кралство, което след това да ги предаде на Украйна. Британците обаче ще запазят контрола върху разполагането и избора на цели за ракетите.

На 14 март долната камара на германския парламент, Бундестагът, отхвърли предложението за снабдяване на Украйна с ракети "Таурус" с голям обсег на действие, които да бъдат използвани срещу Русия в продължаващия конфликт./БГНЕС