Десетилетия наред Великобритания е прикривала чудовищен скандал с 3000 жертви

Между 1970 и началото на 90-те години над 30 000 души във Великобритания са били заразени с различни вируси при кръвопреливане, включително ХИВ и хепатит. Около 3000 от тях са починали вследствие на заразата. 

Причината: кръвните продукти са били замърсени. Засегнатите пациенти са получавали кръвопреливания след инциденти, за операции или лечение на анемия. В началото на седмицата британският премиер Риши Сунак официално се извини на пострадалите и нарече скандала "позор за Великобритания". Около 1250 души са развили след лечение със замърсени кръвни банки едновременно ХИВ и хепатит С - 380 от тях са деца. Около две трети от всички тези заразени по-късно умират от болести, свързани със СПИН. Някои от тях неволно са предали ХИВ на партньорите си. В тази първа група други 2400 до 5000 души са развили "само" хепатит С, който може да причини цироза и рак на черния дроб, съобщава ВВС.

Пациентите от втората група са били заразени при кръвопреливане след раждане, след операция или след друго медицинско лечение в периода 1970-1991 година. Според разследването между 80 и 100 от тях са били заразени с ХИВ, а около 27 000 - с хепатит С. Смята се, че общо около 2900 души от тях са починали.

До 1991 година, 18 месеца след първото идентифициране на вируса на хепатит С, кръводаряването в Обединеното кралство не е било рутинно изследвано за това заболяване.

Докладът е дълъг повече от 2500 страници и описва в подробности катастрофалните последици не само за заразените пациенти, но и за техните близки и роднини. По думите на председателя на разследващата комисия Брайън Лангстаф тази катастрофа продължава и в момента, защото разболелите се в онзи период хора продължават и до днес да страдат, а някои и да умират от заболяванията.

Във Великобритания вече се говори за "най-голямото здравно бедствие" в над 75-годишната история на държавната здравна служба National Health Service. Твърди се също, че скандалът е бил прикриван години наред, пише DW.

В някои случаи деца със заболявания, свързани със съсирването на кръвта, са били разглеждани като "част от проучване". В едно училище, където общо 122 ученици, страдащи от заболявания на кръвта, са получили кръвопреливания със заразената кръв в периода 1970-1987, само 30 са оцелели, пише още в доклада.