Die Welt: "Спутник" в ЕС е символ за поражение на Европа и триумф за Русия

"По твърдения на Кремъл ваксината "Спутник V" скоро ще се произвежда в германия и други страни от Европа. Докато на Запад се водят дебати за путинската ваксина, Москва може да постигне заветната си цел: окончателно да привърже Европа към Русия", пише германският Die Welt.

"Общоевропейските дебати се водят за това дали "Спутник" е безопасен, но не обръщат внимание на това, какво ще озна„чава за Русия производството на ваксината в Еврова", коментира изданието.

"Ключовата разлика е в това, че европейците разглеждат проблема като медицински и икономически. Така "Спутник" бива приравняван към руския газ: той ще бъде аргументиран с икономически съображения, но в действителност е политически взривоопасен. Не трябва да забравяме, че така говорят и представителите на Кремъл, които непрекъснато говорят срещу "геополитизацията на ваксината". Но именно за Русия ваксината има геополитическо значение и ако "Спутник" започне да се произвежда в Европа, Европа ще се превърне в молител, който разчита на помощ и благоволение.  Европейците трябва да осъзнаят, че за Москва производството на "Спутник" в ЕС е символ на триумф и поражение за Европа", пише Die Welt.