До седмица Украйна ще получи 4,5 млрд. евро от ЕС

„Следващата седмица Украйна ще получи 4,5 млрд. евро от ЕС по линия на 4-годишната програма "Механизъм за Украйна".

Това заяви европейският комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан, съобщи „Киев Индипендънт“.

"Много се радвам, че проправям пътя за първото изплащане на средства по инструмента за Украйна следващата седмица", написа Хан в социалната мрежа X.

"Ние подкрепяме Украйна и инвестираме по този начин и в нашата сигурност. Много пари, но нищо в сравнение със саможертвата на украинския народ за Европа", добави комисарят.

Киев трябва да получи още 1,5 млрд. евро, които ще дойдат през следващите месеци.

На 28 февруари Европейският съвет даде зелена светлина на значителен пакет от помощи в размер на 50 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, предназначени за Киев, с което бе отбелязано официалното приемане на инструмента за подпомагане на Украйна.

Тази финансова подкрепа обхваща периода 2024-2027 г. и се състои от 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

"Благодарни сме за огромната подкрепа, която проправя пътя за преобладаващо и цялостно възстановяване на Украйна", заяви украинският финансов министър Серхий Марченко.

През 2023 г. Украйна си е осигурила 42,5 млрд. долара външно финансиране, като 11,6 млрд. долара представляват безвъзмездни средства, според данните, предоставени от Министерството на финансите на 19 февруари./БГНЕС