Eдна трета от Европа е засегната от суша, а 10% от континента вече са в критична ситуация

Почти една трета от Европа в момента е засегната от суша, а 10% от континента вече са в критична ситуация, според Европейската служба за наблюдение на сушите.

Това важи с пълна сила за някои части на Южна Франция, където 2022 г. беше най-горещата година в историята на страната. Около 68% от нивата на подпочвените води в страната са в дефицит.

Тази година части от департамента Гард задействаха ограничения на водоснабдяването още през април заради липсата на валежи. Други региони направиха същото през следващия месец.

"От началото на годината сме много притеснени, защото от септември насам имаме недостиг на валежи от около 40-50%", заяви за Евронюз Себастиан Фера, директор на департамента за сушата и морето. "Въпреки бурите, които имахме през последните три седмици, ситуацията все още е тревожна.

"Днес дъждът, който получаваме, не подхранва реките или водните маси".

На жителите от засегнатите райони вече не е позволено да пълнят плувните си басейни и трябва да ограничат количеството вода, което използват за градините си. Напояването в селското стопанство е разрешено само през нощта.

Кметът на едно от селата, засегнати от ограниченията, заяви, че ситуацията не е нормална.

"В миналото е имало големи суши. Но сега осъзнаваме, че температурите стават все по-високи, че това се случва все по-често и най-вече, че водните масиви спадат", каза Беноа Тришо, кмет на Монклус.

"Такава е реалността. И ние чувстваме, че в бъдеще трябва да се направи истинска промяна".

Монтклус не е единствен. Местните власти в цял Гард и Франция се подготвят тази тенденция да продължи и след 2023 г. /БГНЕС