ЕК: Турция трябва да избере дали е с ЕС и НАТО или е на страната на Русия, Иран, "Хамас" и "Хизбула"


В речта си в Брюксел в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Скинас заяви, че Турция трябва да избере страна в международната геополитика, съобщи „Катимерини“.

В речта си на Втората конференция за Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа, организирана от икономическия форум "Делфи", Скинас подчерта, че Турция трябва да избере дали да застане на страната на ЕС, НАТО и техните ценности, или на страната на Русия, Иран, "Хамас" и "Хизбула".

По-конкретно, Скинас отбеляза, че "миналата събота всички се събудихме с шокиращата новина за жестока многостранна терористична атака, предприета от "Хамас" срещу държавата Израел и за избитите и похитени невинни хора. От първия момент всички 27 държави - членки на ЕС, единодушно признаха правото на Израел да се защитава, осъдиха терористичната атака и заявиха на висок глас, че няма оправдание за терора".

"Турция трябва да избере от коя страна на историята иска да бъде: с нас - Европейския съюз, НАТО, нашите ценности, етоса на Запада - или с Москва, Техеран, "Хамас" и "Хизбула"," подчерта той и посочи, че "отговорът трябва да бъде ясен".

Същевременно той отбеляза, че Турция е ключов партньор за стабилността в Европа и региона в области като миграцията и търговията.

Говорейки за срещите между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, той заяви, че те са основание за оптимизъм за преодоляване на трудностите и разгръщане на пълния потенциал на евро-турското партньорство, като добави, че "за да се случи това, е необходима последователност".

Скинас разкритикува и факта, че Анкара не участва в санкциите срещу Русия.

В заключение Скниас отправи послание към страните-кандидатки за членство в ЕС за значението на "абсолютното зачитане на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Нито едно членство няма да бъде одобрено, ако тези условия не се спазват стриктно. Всяко отстъпление, всяко укриване или всяко съмнение - на което станахме свидетели в случая с демократично избрания кмет на Химаре - може да подкопае напредъка към членство в ЕС", пише БГНЕС