Експерт: ФСБ или ГРУ биха свалили Путин, ако войната за Донец и Луганс бъде загубена

Владимир Путин

Владимир Путин

"Руските генерали смятат, че Путин е смекчил действията спрямо Украйна, в частност, е заповядал да бъдат оттеглени войските от Киев и да се съсредоточат върху Донбас. ФСБ и ГРУ имат възможност да убият Путин в хода на държавен преврат, ако решат, че руските войски губят позиции в Лонецка и Луганска области", пише The Sun, като се позовава на експерта по изучаване на конфликти в Кралския колеж в Лондон Робърт Тронтън.

Според него е възможно на Путин да бъде поставен ултиматум: да напусне поста си или да умре.

Британският експерт подчертава, че няма да е трудно да бъде убедено руското население в случайната смърт на Путин, същата манипулация те са успели да прокарат с генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и други комунистически лидери през 70-те.

"Те знаят как се прави това. Ако имате намерение да извършите дворцов преврат, го правите тиха и в най-строга тайна. След това започвате да говорите по телевизията, че Путин е много болен и след това се появява нов лидер. Някой ще каже: "Горкият Путин, получи сърдечен удар след цялото това напрежение и ние поставихме начело еди кого си", коментира едно възможно развитие на ситуацията Тронтън.

По думите му, натискът на генералите върху Путин се засилва едновременно с катастрофалните загуби на Русия в Украйна.

"Армията не може да си позволи да губи такова количество хора. Започват проблеми с бойния дух и ръководството, войниците питат: "За какво правим всичко това". Свършват им хората, ракетите, всички", твърди Тронтън.

Той обаче се опасява, че след потенциален военен преврат, начело може да застане още по-жесток човек, по-опитен във военните дела и посочва като едни от най-вероятните кандидати началника на Генщаба Валерий Герасимов и шефа на ФСБ Александър Бортников, както и, че такъв лидер би се осмелил да използва ядрено оръжие.

Превод: Faktor.bg