ЕС забрани на турската авиокомпания да извършва полети във въздушното му пространство


ЕС забрани на турската авиокомпания Southwind да извършва полети във въздушното му пространство поради данни за връзки на компанията с Русия, съобщи „Киев Индипендънт“.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. ЕС и други държави забраниха на руски авиокомпании или самолети, собственост на Русия, да използват въздушното пространство на ЕС, както и забраниха износа на технологии, свързани с авиацията.

Авиокомпания Southwind Airlines е основана през април 2022 г. в Турция и извършва полети до десетина дестинации в Русия и Беларус, както и в Молдова, Ливан и Северна Македония.

Southwind планираше да започне полети между Анталия и Хелзинки, но на 25 март финландският транспортен орган му отказа право на кацане поради доказателства, че авиокомпанията е контролирана от Русия.

"Цялостната ни оценка показва, че посочените турски физически лица или компании не притежават значителна собственост и ефективен контрол върху Southwind Airlines", заяви Ярко Сааримяки, генерален директор на финландския транспортен орган.

"Стигнахме до заключението, че авиокомпанията и нейният контрол са свързани с руски заинтересовани страни", каза Сааримяки.

В отговор на решението на Финландия Брюксел забрани на Southwind да излита, да каца в ЕС или да лети над въздушното пространство на ЕС.

Освен до Хелзинки, на Southwind Airlines е забранено да извършва полети до германските градове Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Щутгарт.

Авиокомпанията не може да стартира и планиран маршрут до Цюрих поради забраната за полети над въздушното пространство на ЕС.

Подобни забрани за руските авиокомпании са въведени в САЩ, Великобритания и Канада./БГНЕС