Франция се готви да обвърже придвижването с представянето на тест за коронавирус или с документ за ваксинация

Законопроект, предвиждащ да се обвърже придвижването или упражняването на някаква дейност с представянето на тест за коронавируса или с документ за поставена ваксина срещу вируса, поражда безпокойство и възмущение във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дясната и крайнодясната опозиция предупредиха днес, че законопроектът, представен вчера вечерта на заседание на министерски съвет от премиера Жан Кастекс може да установи траен режим на реакция на санитарните кризи.

Член на законопроекта предвижда при необходимост премиерът да може да обвърже придвижванията на хората и достъпа им до обществения транспорт и до други места, както и упражняването на определени дейности с представяне на документ с резултат от тест за коронавирус, който показва, че човекът не е заразен, на документ, че човекът е ваксиниран, или на документ, че човекът е бил лекуван за зараза.

Въпреки че в текста не се споменава изрично коронавирусната пандемия, той породи полемика в момент, в който президентът Еманюел Макрон заяви, че ваксината срещу Covid-19 няма да е задължителна във Франция.

"По един хитър и лукав начин този текст предвижда не да направи ваксинирането задължително, но да попречи на целия социален живот на хората, които няма да са ваксинирани", заяви председателката на Национален сбор Марин Льо Пен.

"Вярвах наивно, че в нашата страна зачитането на свободите е правило и рестрикциите са изключение. А тук изпълнителната власт ще има цялата власт да суспендира нашите свободи без контрол от страна на парламента. Това е немислимо", заяви Гийом Пелтие, заместник председател на партия Републиканците.