ФСБ хвърли вината за убийството на Дария Дугина на украинските спецслужби

Дария Дугина

Дария Дугина

Убийството на журналистката Дария Дугина е подготвено от украинските специални служби, а извършител е украинската гражданка Наталия Вовк, която след престъплението е избягала в Естония. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на руската Федерална служба за сигурност. Така Кремъл се опитва да представи пред света Украйна като страна терорист.

"Федералната служба за сигурност разкри убийството на руската журналистка Дугина Дария, родена през 1992 г., в резултат на комплекс от спешни оперативни и следствени мерки", подчертават от ФСБ.

Специалната служба съобщи, че престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби и че негов изпълнител е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.

Тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си Шабан София Михайловна, родена през 2010 г.

"В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературния и музикален фестивал "Традиция", където Дугина е била почетен гост. След като извършват контролирана детонация на автомобила Toyota Land Cruiser Prado, управляван от Дугина, Вовк и дъщеря ѝ заминават за Естония през Псковска област на 21 август", съобщава ФСБ.

Подобен сценарий, разигран от руските специални служби и Кремъл се очакваше, въпреки че Украйна има най-малко интерес от подобен атентат. Но сега режимът на Путин ще се опита да получи нова легитимация за мръсната си война, която води срещу украинците. От друга страна атентатът ще бъде използван за настройване на руснаците срещу Киев и консолидирането им около престъпните политики на Путин.