Германски вицеадмирал подаде оставка след хвалби на Путин

Кей-Ахим Шьонбах е направил противоречиви забележки за конфликта в Украйна, твърдейки, че да се говори за нахлуване на Русия е "глупост"

Кей-Ахим Шьонбах

Кей-Ахим Шьонбах

Началникът на военноморските сили на Германия подаде оставка след противоречиви забележки относно кризата в Украйна, съобщи говорител на министерството на отбраната в събота.

Кей-Ахим Шьонбах заяви, че идеята, че Русия иска да нахлуе в Украйна, е "глупост", добавяйки, че Путин заслужава уважение, в коментар на среща на експерти в аналитическия център в Ню Делхи в петък.

Оставката на вицеадмирала от поста му ще влезе в сила "незабавно", каза говорителят пред АФП.

Във видео, заснето на срещата в Ню Делхи, Шьонбах каза, че това, което Путин иска, е „да бъде уважаван“.

„Лесно е да му отдадеш уважението, което иска, а вероятно и заслужава“, каза той.

Той каза още, че Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., е загубен и няма да се върне в Украйна.

В събота Шьонбах даде да се разбере, че коментарите му не представляват гледната точка на правителството и са били погрешни.

„Няма нужда от извъртане: очевидно това бе грешка“, написа той в „Туитър“.

В изявление по-късно в събота той каза, че е подал оставката си, „за да избегне по-нататъшни щети на германския флот и преди всичко на Федерална република Германия“.

По-рано в събота украинският външен министър извика посланика на Германия в Киев, за да изрази протеста си срещу "категоричната неприемливост" на коментарите на Шьонбах. / БГНЕС