Русия губи кораби, но все още може да изстреля 56 ракети "Калибър" едновременно

Според Наталия Хуменюк ударите по руския флот са силен психологически удар за руснаците

Заплахата от Черно море за Украйна остава доста висока. Въпреки че Черноморският флот на Русия губи кораби. Това е заявила ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк, предава РБК-Украйна, цитирана от "Фокус".

Тя е отбелязала, че Русия не бива да се подценява. В момента има буря в морето, така че руските войски крият корабите си. Но те, пренебрегвайки сигурността, могат да изстрелват ракети директно от заливите.

"Генералният щаб оценява нивото на ракетна заплаха от Черно море като постоянно високо и то се повишава при застъпване на дежурство на ракетоносци“, е обяснила говорителката.

Хуменюк е отбелязала още, че все още не е възможно да се определи точно колко ракети Руската федерация може да изстреля над Украйна едновременно. Но вероятно става въпрос за 56 крилати ракети "Калибър".

"Има информация, че 56 ракети "Калибър" са готови за изстрелване едновременно. Като се вземе предвид фактът, че надводните ракетоносци носят до 8 ракети, подводните – 4, тогава можем да кажем, че в момента са наблюдавани до 5 ракетоносци. Врагът все още има потенциал и е много мощен", е допълнила тя.

Според говорителката ударите по руския флот, особено по кораби, които все още не са пуснати в действие, са много силен морален и психологически удар за руснаците.