Иран премахва моралната полиция


Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца на протести, предизвикани от ареста на Махса Амини за предполагаемо нарушаване на стриктния женски дрескод в страната, съобщиха местните медии. Водени от жените протести заляха Иран, след като 22-годишната иранка от кюрдски произход почина на 16 септември, три дни след ареста й в Техеран от моралната полиция.

„Моралната полиция няма нищо общо със съдебната система“ и е премахната, каза главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от информационната агенция ИСНА. Неговият коментар дойде на религиозна конференция, където той отговори на участник, който попита "защо моралната полиция се закрива".

Моралната полиция, известна официално като Gasht-e Ershad или "Насочващ патрул", бе създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да "разпространи културата на скромност и на хиджаба", изискващи задължителното покриване на главата на жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.

Съобщението за тяхното премахване дойде ден, след като Монтазери каза, че "и парламентът, и съдебната система работят” (по въпроса) дали законът, изискващ жените да покриват главите си, трябва да бъде променен. В събота президентът Ебрахим Раиси заяви в телевизионни коментари, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, „но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави“. Хиджабът стана задължителен четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия и създаде Ислямска република Иран. Служителите на моралната полиция първоначално издадоха предупреждения, преди да започнат да репресират и арестуват жени преди 15 години. Патрулите обикновено се състоят от мъже в зелени униформи и жени, облечени в черни чадри - дрехи, които покриват главите и горната част на телата им. Ролята на полицията е еволюирала, но винаги е била противоречива дори сред кандидатите за президентския пост.

Нормите за облекло постепенно се промениха, особено при бившия умерен президент Хасан Рухани, когато стана обичайно да се виждат жени в тесни дънки и с широки, цветни забрадки. Но през юли тази година неговият приемник, ултраконсервативният Раизи, призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките". Раиси по това време обвини, че "враговете на Иран и исляма са се насочили към културните и религиозни ценности на обществото чрез разпространение на корупция".

Въпреки това много жени продължават да нарушават правилата, те оставяха забрадките да се плъзгат по раменете им или носиха тесни панталони, особено в големите градове.

Саудитска Арабия, регионалният съперник на Иран, също използваше моралната полиция, за да наложи правилата за обличане на жените и други правила на поведение. Но след 2016 г. насам тя бе отстранена, заради стремежа на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж. /БГНЕС, АФП