ISW: Русия хвърля в Украйна новосъздадена и слабо обучена "резервна армия"


Русия премества слабо обучените си дивизии в Източна Украйна, за да освободи резервите, които в момента са на фронтовата линия в Луганска област, и да ги пренасочи за защита срещу украинско контранастъпление в Южна Украйна, посочват анализатори от базирания в САЩ "Институт за изследване на войната' (ISW), цитиран от "Фокус".

Ръководителят на украинското Главно разузнавателно управление Кирил Буданов съобщава, че руската армия е разположила елементи от новосъздадена "резервна армия“ (25-а ССА), за да даде възможност на частите, които в момента са на фронтовата линия в Луганска област, да се прегрупират странично, за да се защитават срещу украинската контраофанзива в южна Украйна. 

"ISW по-рано изчисли, че липсата на оперативни резерви ще принуди руското командване да извърши допълнителни размествания и да вземе трудни решения за това на кои части от фронта да даде приоритет. Изглежда, че руското военно командване е пренасочило части от новосформираната и вероятно нискокачествена или с недостатъчен персонал 25-а ССА към Луганска област, за да освободи относително по-ефективни части от 41-а ССА за Южна Украйна", се посочва в доклада.

В същото време, според анализаторите, е малко вероятно 25 ССА да бъде толкова боеспособна, предвид прибързаното ѝ разгръщане, преди очакваната дата на разгръщане - декември 2023 г.

"Настоящата численост и способностите на подразделенията, разгърнати в Украйна пет месеца по-рано от предвиденото, са неясни. Вероятно тази част е или с крайно недостатъчен състав и под нивото на личния състав на двете дивизии, или слабо обучена, подобно на първите руски мобилизирани части през есента на 2022 г., или и двете", посочват анализаторите.

ISW отбелязва, че руското командване вероятно разглежда преместването на боеспособна част в Луганска област като допустим риск, като се има предвид сравнително ниският темп на бойните действия по голяма част от фронтовата линия в Луганска област.

"Пренасочването на части от 41-ва ССА към Южна Украйна е третото голямо руско пренасочване на сили от началото на украинската контраофанзива през юни и второто през последните седмици. То е показателно за нарастващата загриженост на Русия за стабилността на руската отбрана в светлината на украинската офанзива в района на Роботинe. Разполагането на части от 25-та САА, за да се избегне създаването на пролуки в руската отбрана, подсказва, че непосредствената заплаха от украински пробив е доста сериозна", посочват анализаторите.

Украинските войски продължават настъпателните си операции и напредват южно от Бахмут. Сражения се водят по цялата фронтова линия.

Украинският генерален щаб съобщава, че руските войски провеждат неуспешни настъпателни действия край Новоселовское и Новохоровка. На 1 септември руските сили съобщиха, че са постигнали неопределени успехи край Синкивка, Петропавловка и Олшан.

На 1 септември украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и напреднаха на юг от града. Публикуваните на 1 септември геолокационни кадри показват, че украинските сили напредват северозападно от Клишчивка.

Руското министерство на отбраната твърди, че през изминалата седмица украинските сили многократно са атакували край Клишчиевка и Малиновка. 

Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са провеждали неуспешни офанзиви край Курдюмивка. Говорителят на Източната група на украинските сили Иля Евлаш заяви, че руските войски контраатакуват в посока Бахмут, за да спрат украинското настъпление.

На 1 септември руските войски продължиха сухопътните атаки по направлението Авдиевка-Донецк, но не постигнаха потвърден напредък. Генералният щаб на Украйна заяви, че руските сили провеждат неуспешни офанзиви край Северное, Красногоровка, Маринка и Новомихайловка.