Иванов и Атанасов: България ще има по-независим съд и отчетна прокуратура

"Конституцията дава основните насоки, трасира пътя"

Христо Иванов и Атанас Атанасов, снимка: архив

Христо Иванов и Атанас Атанасов, снимка: архив

България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим и ще има отчетна прокуратура. Съдебната реформа няма да приключи с конституционните промени, те са необходима рамка, ще трябва да променим по-нататък и Закона за съдебната власт.

Това каза съпредседателят на ПП-ДБ, след като народните представители одобриха на първо четене промените в Конституцията.

Дебатът за двойното гражданство тече – има аргументи да остане само за министри, има аргументи да остане само за депутати, каза още Христо Иванов. Според него пленарната зала днес е показала, че има конституционно мнозинство, което иска да чуе рационални критики и ще работи за подобряване на проекта.

Конституцията дава основните насоки, трасира пътя, допълни Атанас Атанасов. Според него най-важното е да има независим съд и отчетна прокуратура.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че днес се е случила основната стъпка в посока на промяната, която са обещавали през последните две години.

Това, че се правят тези промени е стъпка към реалната стъпка напред да имаме промяна в основните взаимовръзки в обществото, смята той.

Никой от нас не е доволен от нивото на справедливост. Надеждата ни е, че тези промени в Конституцията ще доведат до по-голяма справедливост, добави Петков. /БГНЕС