Израел: Ще има отмъщение след този смъртоносен ден от 50 години насам

Въоръжени лица от палестинската групировка "Хамас" вилняха в израелски градове в събота, като убиха повече от 200 души и избягаха със заложници в най-смъртоносния ден на насилие в Израел от войната Йом Кипур преди 50 години.

Повече от 230 жители на Газа също бяха убити, когато Израел отговори с един от най-опустошителните си дни на ответни удари.

"Ние ще отмъстим мощно за този черен ден", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху.

"Хамас започна жестока и злокобна война. Ние ще спечелим тази война, но цената е твърде тежка, за да я понесем", каза той. "Хамас иска да убие всички нас. Това е враг, който убива майки и деца в домовете им, в леглата им. Враг, който отвлича възрастни хора, деца, тийнейджърки".

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че нападението, започнало в Газа, ще се разпространи и на Западния бряг и в Йерусалим.

"Това беше утрото на поражението и унижението на нашия враг, неговите войници и заселници", каза той в речта си. "Това, което се случи, разкрива величието на нашата подготовка. Това, което се случи днес, разкрива слабостта на врага".

Телата на израелски цивилни граждани бяха разхвърляни по улиците на Сдерот в Южен Израел, близо до Газа, заобиколени от счупени стъкла. Телата на жена и мъж бяха размазани на предните седалки на автомобил.

"Излязох навън, видях множество тела на терористи, цивилни, простреляни коли. Море от тела, вътре в Сдерот, покрай пътя, на други места, купища тела", каза Шломи от Сдерот.

Ужасени израелци, барикадирали се в безопасни помещения, разказваха по телефона за тежкото си положение по телевизията на живо.

"Те току-що влязоха отново, моля, изпратете помощ", каза жена, идентифицирана като Дорин, за израелската телевизия N12 News от Нир Оз, кибуц близо до Газа. "Съпругът ми държи вратата затворена... Изстрелват куршуми".

Естер Борочов, която избягала от танцово рейв парти, нападнато от въоръжените лица, разказа пред АФП, че е оцеляла, като се е престорила на мъртва в колата, след като шофьорът, опитал се да ѝ помогне да избяга, е бил прострелян от упор.

"Не можех да си движа краката", каза тя в болницата. "Войниците дойдоха и ни отведоха в храстите".

В Газа черен дим и оранжеви пламъци се издигнаха във вечерното небе от висока кула, ударена от израелски ответен удар. Тълпи от опечалени носеха телата на току-що убити бойци по улиците, увити в зелени знамена на Хамас.

Мъртвите и ранените в Газа бяха пренасяни в рушащи се и препълнени болници, в които липсваха медицински материали и оборудване. Министерството на здравеопазването съобщи, че са загинали 232 души, а най-малко 1700 са ранени.

Улиците бяха безлюдни, циркулираха само линейките, които се придвижваха към местата на въздушните удари. Израел прекъсна електрозахранването, което потопи Газа в тъмнина./БГНЕС