Киев: Сърбия прави пари от кръвта на украинците

Украйна обвини властите в Сърбия, че правят бизнес от пролятата украинска кръв вследствие на руската агресия.

"Сръбската авиокомпания "Air Serbia" удвои полетите си до Москва през последните дни в момент, когато всички европейски авиопревозвачи въведоха санкции срещу Москва и когато Европейския съюз затвори небето си за всички руски самолети", каза украинският заместник-министър на външните работи Емине Джепар и добави: Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия. "Напълно недостойно е за една държава да прави пари от кръвта на хората, още повече от една държава кандидат за ЕС", написа още Джепар.

Припомняме, че британското издание „Гардиън” вчера разкри как руснаците използват вратичка, известна като „сръбската задна врата“, за да заобиколят забраната в целия ЕС за полети до и от Русия. Компанията "Air Serbia", която е предимно държавна собственост, удвои броя на директните полети от Москва до Белград до 15 на седмица, за да отговори на бързо нарастващото търсене, след като ЕС забрани на руски самолети и авиокомпании от въздушното му пространство заради нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Сърбия не е член на ЕС и отказа да наложи санкции срещу Русия, но нейните самолети са свободни да пресичат въздушното пространство на ЕС. Това направи балканската страна „единственият европейски въздушен коридор, останал отворен за Русия“, според компанията за анализ на пътувания ForwardKeys. Капацитетът на авиокомпаниите между Русия и Сърбия се е увеличил с 50% през първата седмица на март в сравнение със седмицата преди руските танкове да влязат в Украйна, съобщи ForwardKeys. Капацитетът се очаква да бъде увеличен още през следващите седмици, според компанията. „Най-забележителното е скоростта, с която Сърбия се превърна в коридор за пътуване между Русия и Европа“, каза Оливие Понти, заместник-председател на ForwardKeys. Руснаците, пристигащи в Сърбия, пътуват към Европа, като водещите дестинации са Кипър, Франция, Швейцария и Италия. Руснаците също пътуват до Обединеното кралство, Словения, Австрия, Германия и Испания. /БГНЕС