Кремъл готви "Ноев ковчег" за Путин

Владимир Путин

Владимир Путин

В Кремъл е разработен план за бягство от Русия в случай на поражение във войната срещу Украйна, съобщава бившият спичрайтър на президента Владимир Путин - Абас Гилямов.

По думите му, работата над проекта с названието "Ноев ковчег" е от пролетта.

"Обмислянето на вариант за емиграция е започнало още през тази пролет. Целта на "Ноев ковчег" е сегашните управляващи да намерят убежище в случай на неблагоприятно за властта развитие на събитията", добави той.

Първоначално в качеството на убежище, където биха могли да се отправят Путин и най-близкото му обкръжение, е разглеждан Китай по предложение на близкия до него милиардер Юрий Ковалчук, собственик на банка "Россия", наричан "кесията на Путин".

"Първоначалната идея е била тихият пристан да бъде Китай. По-късно този вариант е отпаднал, защото Пекин надали ще си позволи лукса да приеме Путин и хората около него", посочи още Галямов и на дневен ред дошли страни от Латинска Америка - Аржентина и Венецуела.

Проектът за евакуация във Венецуела се разработва и курира от Игор Сечин, ше на "Роснефт", който има близки лини отношения с Николас Мадуро и който отговаря за многомилиардните инвестиции във Венецуела. 

"На курортния остров Маргарита е бил забелязан Игор Сечин. Шефът на държавната компания "Роснефт" е купил много недвижими имоти от най-висок клас, съобщава Гилямов, като се позовава на свой вътрешен източник.

С непосредствената логистика се занимава Юрий Курилин, дясна ръка на шефа на "Роснефт".

Превод: Faktor.bg