Кремъл с нови заплахи: Ще отвърнем, ако ЕС изпрати замразените активи на Украйна

„Москва ще реагира на евентуално решение на ЕС да изпрати печалбите от замразените средства на Русия в Украйна“.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Европейците знаят, че ние ще отговорим на това. Може да ни отнеме десетилетия, но няма да го премълчим", добави Песков.

Той посочи, че ако Европа се реши на подобна стъпка, това означава, че ще разруши собствената си инвестиционна привлекателност и основите на търговското право. '

"Ако нарушат правилото веднъж, веднага ще получат реакция от страна на инвеститорите и ще навредят на имиджа, който са изграждали в продължение на десетилетия. Казано по-просто, ЕС ще се простреля в крака'', каза говорителят.

Миналата седмица лидерите на ЕС заявиха, че блокът може да използва приходите от замразените руски активи, за да помогне на Украйна в рамките на няколко месеца като част от план, който включва закупуване на оръжия за Киев.

От началото на войната в Украйна държавите-членки на ЕС, и страните от Г-7 замразиха около половината от валутните резерви на Русия в размер на около 300 млрд. евро, като около 200 млрд. евро се намират в ЕС, главно в сметките на белгийската компания, която предоставя финансови услуги Euroclear.

Европейската централна банка предупреди, че изпращането на средства от замразените руски активи към Украйна може да представлява дългосрочен риск за репутацията на европейската валута, и призова за друг начин за финансиране на Киев./БГНЕС